Articole De Presa

Internetul e o chestie mare, lungă şi adîncă, în formă geometrică de internet, care, în ciuda tuturor lucrurilor rele care se spun despre el, abundă de tot felul de chestii mişto. Sigur, cînd vine vorba de informaţii relevante, internetul nu se poate compara cu o carte scrisă pe hîrtie, la 1745, de un alcoolic cronic cu sifilis şi nici cu buletinele de ştiri de la Antena 3 sau Realitatea TV.

În schimb, dacă cauţi şi altceva în afară de pornache, cele mai noi manele, o fermă imaginară sau data morţii, ai 99% şanse să dai peste ceva mişto pe Internet, absolut întîmplător. Astăzi a fost una dintre acele zile, în care, absolut întîmplător, am dat peste restul de 1%. Partea întunecată a Internetului, antimateria, uşa care nu trebuie deschisă niciodată.

Acei octeţi, biţi şi kilobiţi de informaţie, atît de infestaţi, corupţi, bolnavi şi pervertiţi, încît pînă şi internetului îi e ruşine să-i găzduiască. Pe scurt: pagina de pe Wikipedia a lui Nicolae Guţă.

Totul a început absolut nevinovat. Căutam o poză cu Nicolae Ceauşescu pe care, cu neruşinarea caracteristică tuturor celor care nu l-au prins decît cîţiva ani în viaţă, doream să o măscăresc blasfemios în Photoshop, apoi să o arăt prietenilor mei, care n-au prins armata, pe Messenger, Twitter şi poate chiar pe Facebook, să rîdem ca nişte copii retarzi şi apoi să ne injectăm etno-botanice. În urechi. Pentru că asta e ultima modă şi asta fac toţi tinerii din ziua de azi cînd vor să se simtă “caşto”.

Spre surprinderea mea însă, la simpla dactilografiere a prenumelui Nicolae, Google nu m-a direcţionat automat către dictator ci în schimb mi-a indicat alte personalităţi marcante, tizi ai cumătrului, semn că probabil ăştia sînt mai căutaţi în ziua de azi. Curios am clickat temător pe regele lor, nimeni altul decît Nicolae Guţă.

Într-o fracţiune de secundă am fost transportat într-o altă lume, pagina lui Nicolae Guţă de pe Wikipedia, un monument contemporan închinat marelui om şi una dintre cele mai bogate biografii de pe internet. Mai bogată chiar şi decît cea a fraierilor de Nicolae Iorga, Nicolae Labiş şi Moş Nicolae însă cam la egalitate cu Nicolae Ceauşescu şi plictisitorul de Mihai Eminescu, pe care nici măcar nu-l chema Nicolae.

Ca să nu mai lungim pelteaua, iată în continuare 20 de lucruri cît se poate de adevărate despre Nicolae Guţă, pe care cu siguranţă nu le ştiaţi şi probabil nici nu doreaţi să le aflaţi vreodată. Iar dacă le ştiaţi, şi nu sînteţi Nicolae Guţă, atunci să vă fie ruşine de două ori. O dată pentru că le ştiţi şi a doua oară pentru că nu le-aţi împărtăşit pînă acum.

1. Guţă e tenor

Citatul exact: “Nicolae Guţă are o voce calificată a fi de tenor”
Concluzie: În ciuda diverselor controverse pe această temă, vocea lui Nicolae Guţă nu este nici de soprană, nici de bariton. Nicolae Guţă e tenor toată ziua şi uneori şi noaptea. La nunţi.

2. Pe Guţă l-a chemat Linguraru şi uneori îl cheamă şi Gutsa

Citatul exact: În anul 2004, cântăreţul şi-a schimbat numele de familie (Linguraru), în cel de Guţă, numele de scenă sub care era deja cunoscut. În cazul publicului nevorbitor de limbă română numele său de scenă mai apare scris şi ca Nicolae Gutsa”
Concluzie: Chiar dacă diferenţele dintre cele trei nume sînt radicale nu îl confundaţi pe Guţă cu impostorii Nicola Tesla, Nicolai Baryshnikov sau Nicolas Cage.

3. Repertoriul lui Guţă este ţîţă de mîţă

Citat exact: “Repertoriul său este impresionant ca vastitate şi prin diversitatea stilistică”
Concluzie: Uau!

4. Nicolae Guţă e jumătate om, jumătate dansator, jumătate zeu

Citat exact: “În România nu există o critică muzicală care să fi comentat prestaţia cântăreţului”
Concluzie: Critica muzicală din România e de tot rahatul. Nu vorbesc să-i recunoască talentul, valoarea şi abilităţile, dar măcar să-i dea omului un loc pe coridorul monştrilor sacri: Dan Bălan, Ciprian Porumbescu, Ricky Dandel, George Enescu etc.

5. Guţă este persecutat

Citat exact: “Guţă este privit de către publicul neascultător de manele drept o emblemă a genului; de aceea, reproşurile ce i s-au adus sînt în esenţă cele primite şi de alţi interpreţi de manele. Astfel, cîntăreţului îi sînt imputate vulgaritatea limbajului şi concepţia muzicală modestă. În cazul preluărilor de piese de la muzicieni străini (cu noi texte în limba română şi cu numeroase diferenţe de stil interpretativ), Guţă este tot mai frecvent acuzat de plagiat, cu toate că nu există dovada însuşirii pieselor de către acesta”
Concluzie: Nicolae Guţă chiar avea dreptate cînd zicea că duşmanii îi poartă pică.

6. Nicolae Guţă + CFR = Love

Citat exact: “Tînărul Nicolae a lucrat la Căile Ferate Române Petroşani, făcînd parte dintr-o echipă formată numai din romi”
Concluzie: Guţă a avut o tinereţe nebună, nebună, nebună de tot.

7. Guţă cîntă pe silabe fanteziste şi lipsite de sens

Citat exact: “Stilul puternic ornamentat al interpretării lui Guţă este pus în lumină de piesele doinite. Încă din primele înregistrări se recunoaşte un alt element specific al cîntatului său: scat-ul (cîntatul pe silabe fanteziste, lipsite de sens) rapid în manieră staccato. Guţă se declară compozitorul tuturor pieselor apărute în această perioada 1998-2000.
Concluzie: Chestiile care îi ies pe gură lui Guţă nu sînt întîmplătoare ci constituie un stil, sau chiar mai multe.

8. Guţă cîntă jazz

Citat exact: “Încadrarea stilistică a muzicii din această etapă reuneşte mai multe rezultate, aparent contradictorii, care în fapt subliniază legătura dintre jazz şi muzica populară”
Concluzie: Nu contează cît de lung ai părul, ce contează e cum şi ce reuneşti.

9. Guţă e “birege”

Citat exact: “Tot la începutul lui 2004, Guţă se autointitulează „rege al manelelor”; el lansează în luna aprilie discul cu acelaşi nume (Volumul 21). Numai cu o lună mai tîrziu, lansează discul Regele dance, în tentativa de a-şi cîştiga simpatizanţi din rîndurile românilor iubitori de muzică pop; coperta discului oferă următoarea lămurire: „După ce a fost încoronat ca rege al manelelor, Nicolae Guţă îndrăzneşte mai mult, provocînd trupe ca O-Zone, Paraziţii, Voltaj, Simplu, Cream, Blondy, 3Sud Est.”
Concluzie: Faptul că e de două ori rege îl face pe Nicolae Guţă să cîntărească cît o întreagă familie regală normal.

10. Guţă are o reţetă secretă

Citat exact: “Cîntăreţul a construit prin videoclipuri şi textele cîntecelor sale imaginea unui succes muzical incontestabil, dublat de cîştiguri băneşti impresionante. Versurile lui Guţă pun toate acestea în seama inteligenţei şi abilităţii sale, sugerînd în repetate rînduri aplicarea unei „reţete secrete” pentru reuşita sa.”
Concluzie: În ziua de azi dacă nu te bazezi pe inteligenţa şi abilitatea ta, nu valorezi nici măcar cît o reţetă secretă de mămăligă.

11. Guţă are stil

Citat exact: “Guţă poate fi văzut adesea în imagini îmbrăcat într-o ţinută lejeră (cămaşă de polo descheiată la guler), uneori şi în costum cu cămaşă şi cravată asortată. Cîntăreţul poartă părul scurt. Pentru mulţi ani, un element definitoriu al imaginii lui Nicolae Guţă a fost mustaţa lată, pe care o îngrijea de la 17 ani, fără să o radă vreodată. Conform unei declaraţii făcute la televiziune, interpretul a spus că nu ar renunţa la ea în niciun caz. Într-o dimineaţă din septembrie 2008, Guţă s-a bărbierit neatent şi s-a văzut nevoit să renunţe la mustaţă, hotărîndu-se să şi-o radă în fiecare dimineaţă. Câteva zile mai tîrziu, a jucat un număr de stand-up comedy pe un text de Doru Octavian Dumitru inspirat din întîmplarea cu pierderea mustăţii”
Concluzie: Banii, viaţa sau mustaţa?

12. Guţă avea mustaţă şi cînd era mic

Citat exact: “În videoclipul piesei „Cînd se preda şmecheria” apare un actor copil care îl reprezintă pe Guţă în clasele primare (apariţia mustăţii la micul actor este un detaliu umoristic)”
Concluzie: Mai umoristic decît un copil cu mustaţă e doar un copil cu mustaţă, care într-o dimineaţă din septembrie 2008 se bărbiereşte neatent şi se vede nevoit să renunţe la mustaţă.

13. Guţă are principii solide

Citat exact: Cîntăreţul dezaprobă puternic pirateria, dar tolerează plagierea în anumite cazuri.
Concluzie: Plagierea e în ochiul ascultătorului.

14. Guţă e antreprenor

Citat exact: “La începutul lui 2009, cîntăreţul avea în plan să înfiinţeze o fermă de cartofi şi porumb”
Concluzie: Deşi avea ocazia să devină un adevărat Amidon Corleone, Guţă a preferat să rămînă un simplu şi modest birege ale manelelor.

15. Guţă e inventator

Citat exact: “Cîntăreţul este autorul exprimării „pe sistem turbo”, referindu-se la activitatea sexuală foarte bogată a lui sau a altor persoane, dar şi la un stil de viaţă foarte solicitant.”
Concluzie: Turbo nu se conduce.Turbo nu se discută. Turbo se trăieşte. Cînd e cu surprize, Turbo se colecţionează. Chiar şi atunci însă, Turbo nu se discută.

16. Guţă n-a murit

Citat exact: “În 13 iunie 2005, în timpul spitalizării la Bucureşti, pe Internet a circulat vestea falsă a morţii cîntăreţului. Ştirea, probabil inspirată de o alarmă falsă anterioară, potrivit căreia cîntăreţul Michael Jackson s-a fi sinucis, a avut un impact puternic asupra iubitorilor muzicii lui Guţă. Sorina, fosta lui amantă, a primit telefoane pentru lămuriri, cîntăreaţa fiind la rîndul ei surprinsă de zvon. Guţă nu a fost mirat de propagarea ştirii false, în schimb cîntîndu-le fanilor săi versurile „Guţă încă n-a murit/Doar un pic s-a odihnit””
Concluzie: Dacă n-a murit, asta înseamnă măcar că Guţă se transformă?

17. Guţă nu mai are nasul strîmb

Citat exact: “În aprilie 2006, cîntăreţul a suferit o intervenţie chirurgicală plastică pentru corectarea formei nasului. Motivul era o deviaţie de sept; din cauza operaţiei, cîntăreţul a întîmpinat dificultăţi de respiraţie, astfel încît a trebuit să fie operat din nou la începutul lui 2007. Cele două intervenţiile au fost efectuate în România, Guţă mărturisindu-şi încrederea în medicii români. Totuşi, o a treia operaţie a fost efectuată în februarie 2008 la Nantes (Franţa)”
Concluzie: Nu găseşti nicăieri medici români mai buni decît la Nantes.

18. Guţă e dezamăgitor

Citat exact: “Guţă se consideră o persoană atentă la cheltuielile băneşti; cunoscuţii săi îl numesc chiar zgîrcit. Unii admiratori sînt nedumeriţi sau chiar dezamăgiţi întîlnindu-l, constatînd contrastul faţă de imaginea de risipitor susţinută în versurile şi videoclipurile sale”
Concluzie: Strîngeţi bani cît mai mulţi în timpul vieţii, ca să vă bucuraţi de ei pe lumea cealaltă.

19. Guţă are în jur de treisprezece Dacii

Citat exact: “În acelaşi interviu, Guţă enumeră o parte din automobilele deţinute: în jur de treisprezece Dacii, dar şi maşini de lux, între care mai multe Mercedesuri şi un BMW seria 5 obţinut prin leasing. Cîntăreţul preferă să conducă un automobil Dacia şi nu o maşină mai scumpă, de teama unui eventual accident rutier”
Concluzie: Niciodată nu poţi să ai suficiente Dacii

20. Guţă nu are încredere în bănci

Citat exact: “În 2007, cîntăreţul declara că nu are încredere în bănci, preferînd să îşi depoziteze banii şi alte valori într-un seif. Cu toate acestea, la începutul lui 2009 a avut o încercare nereuşită de a obţine un credit bancar.”
Concluzie: Dacă nici măcar Guţă nu e suficient de bazat la dosar să primească un credit, atunci cine? Mugur Isărescu?